COŞKUN YUMURTA
  • Ana Sayfa
  • Şirket Profili
  • Üretim Tesisi
  • Ürünler
  • Duyurular
  • İletişim
  • Yumurtanın püf noktaları

    Yumurtanın kalori değeri düşüktür. 1 adet yumurtada 80 kalori vardır ve bunun %80’i sarısındadır.

    Yumurta yüksek ısıda sülfürik asit çıkaran bir besin olduğu için on dakikadan fazla haşlamayın.

    Katı şekilde haşladığınız yumurtaları 1 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

    Yumurtanın çiğ veya pişmiş olduğunu anlamak için yumurtayı kendi etrafında hızlıca döndürün. Düzgün şeklide dönüyorsa pişmiş demektir.

    Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Ya da haşlarken suyun içerisine 1 – 2 adet kürdan atın.

    Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynattığınızda, yumurtanın sarısı yeşile döner.

    Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için hafifçe tezgaha vurup, çatlaklar oluşturun. Soymadan önce kısa bir süre soğuk suda tutmayı unutmayın.

    Buzdolabına sakladığınız yumurtaların yanında soğan, peynir gibi kokusu yoğun besinler bulundurmayın. Çünkü gözenekli bir yapıya sahip olan yumurta kabuğu, kokuları içine çeker.

    Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.

    Akını kullandığımız yumurta sarılarını birkaç gün saklayabilmek için, üstünü örtecek kadar su koyarak buzdolabında saklayın.

    Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın ki demir minerali kaybolmasın.

    Yumurtalı bulaşıkları ılık suyla yıkayın.

    Taze yumurtanın akı berrak, sarısı ise yuvarlak olur.

    Yumurtalar alüminyum kapta çırpılırsa siyahlaşır. Porselen yada çelik kaplarda hafif ısıtılarak çırpılırsa hem daha kabarır, hem kararmaz.

    Yumurtanın akı ile sarısını elimizde ayırmak her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Yumurta akını sarısından düzgün şekilde ayırmak için küçük bir huninin içine yumurtayı yavaşça kırın. Yumurta sarısı üstte kalırken, akı altta kalacaktır.

    Çılbır yaparken, suya mutlaka birkaç damla sirke atın. Böylece, yumurtanın akının dağılmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca, yumurta haşladıktan sonra, kabuklarını soymakta zorlanıyorsanız soğuk suya batırıp, bu işlemi de kolaylaştırmış olursunuz. 

    Yumurtaları karton kaptan çıkarmadan buzdolabında muhafaza ederseniz, yumurtalar 3 hafta taze kalır. Buzdolabının yumurta rafına koyduğunuz yumurtalar, birkaç günden fazla dayanmaz.

    Katı yumurta keserken birr türlü düzgün dilimleyemiyorsanız ve mutlaka parçalanıyorsa işte size çok kolay bir yöntem; kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Sonra yumurtayı kesin. Böylece yumurtayı düzgün dilimlemiş olursunuz. 

    Yumurta kırdığınız zaman, kırılan kabuğunun parçaları kabın içine düşebilir. Kabın içinden kırıkları almak için kaşıkla deneme yapsanız bile sonuç başarısız olur. Oysa yumurta kabuklarını toplamanın en iyi yolu, kaba bir parça ekmek atıp kabukları onunla toplamaktır. Yumurta kabukları ekmeğe yapışır. 

    Yumurta çırpmanın da püf noktaları var. Eğer yumurtayı alüminyum kapta çırparsanız siyahlaşır. Fakat porselen kapta hafif ısıtarak çırparsanız, kararmasını önlersiniz. Üstelik, bu şekilde çırptığınız yumurtayı kattığınız kek ve kurabiyeler çok daha güzel kabarır. 

    Yumurtaların daha uzun süre dayanması için bir tencere kaynar su hazırlayın. Sonra yumurtaları 5 saniye için suya atın ve çıkarın. Sakın 5 saniyeyi geçmeyin.

    Satın aldığınız yumurtalar çok taze ise, serin bir yerde bir hafta, buzdolabında 3 hafta saklanabilir. Yumurta mutlaka ışık olmayan bir yerde saklanmalıdır.

    Bir yumurta kırdığınızda sarısını, beyazını bir fincana koyup kaldırırsınız. Fincanın üzerine biraz soğuk su eklerseniz daha iyi saklarsınız.

    Buzdolabında sakladığınız yumurtanın bozulmaması için yumurtanın sivri kısmı alta gelecek şekilde buzdolabının yumurtalık kısmına yerleştiriniz. Böylece yumurta sarısı yerinden oynamayacağından yumurtayı 10-15 gün saklayabilirsiniz.

    Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Çünkü yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yok eder, zararlı mikro organizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar, sadece kullanıldığı zaman yıkanmalıdır.

    Kabuğu pis olan bir yumurtayı hemen kullanmayacaksanız yıkamayın. Su, kabuktaki gözenekleri artırır. 

    Pişirip sakladığınız yumurtaları çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız bunları birbirinden ayırmanın en iyi yolu, çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla döner.

    Artan yumurta sarılarını omlet yaparak veya et, balık dilimlerinin üzerine sürerek değerlendirebilirsiniz.

    Yumurta alırken, çatlak olup olmadığına, muhakkak dikkat edin ve çatlaksa kesinlikle almayın. Yumurta buzdolabında çatlamışsa 48 saatten fazla beklemeyin, kullanın. Çatlamış yumurtayı saklamanın en iyi yolu, yumurtanın çatlak yerlerine limon suyu sürmektir.

    Hazırladığınız kekin daha çok kabarmasını istiyorsanız yumurtayı dolaptan çıkarttıktan sonra yumurtanın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Dolaptan çıkan yumurta soğuk olduğu için daha az kabarır.


    Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir. 

    Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur. Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz. 

    Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır. 

    Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir. 

    Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

    Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz. 

    Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir. 

    Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.